Arkiv
-
Teatervitenskapelige studier 8
Nr. 8 (2024)I dette nummeret av Teatervitenskapelige studier publiseres tre fagfellevurderte artikler og et essay. Tematisk spenner disse artiklene vidt og viser hvor variert det kan arbeides med teatervitenskap. Anna Watsons artikkel «Rudolf Penkas sosialistiske realisme, og hans innflytelse på Hålogaland Teaters politiske estetikk» er basert på hennes prøveforelesning for doktorgraden i 2021. Gjennom analyser av teaterkritikernes mottakelser av Bjørnsons «Paul Lange og Tora Parsberg» fra urpremieren i 1901 til seneste oppsetning i 2000, viser Marie Magnor i sin artikkel "Bjørnstjerne Bjørnson - en glemt dramatiker?" en utvikling fra en positiv verdsettelse til en stadig mer negativ vurdering av stykket. ». Sander Jensen Schipper analyserer og diskuterer i sin artikkel "Mot det spektakulære - en undersøkelse av nye iscenesettelsesstrategier hos Den Norske Kirke" en rekke ungdomsgudstjenester i ulike norske kirker som benytter seg av teatrale og spektakulære virkemidler hentet fra populærkulturen som for eksempel Harry Potter-filmene og Disneys Løvenes konge. I essayet «Mellom teori og praksis – WALK OF SHAMEs ambiente strategi», beskriver Gulli Sekse sitt eget arbeid i kunstnerkollektivet WALK OF SHAME og hvordan arbeidet forholder seg til den teoretisk og teatervitenskapelige samtalen.
-
Arkiv
Nr. 7 (2023)Dette nummeret har som overordnet tema arkiv og arkivforskning. Det inneholder tre artikler samt ett essay som handler om arkivering eller benytter arkivmateriale på ulike måter. I tillegg presenteres tre artikler med ulike andre temaer. En artikkel om re-teatraliseringsbestrebelser i 1930- og 40-årenes teater i Norge, en som utforsker postkortformatet som kritikkform sammen med skoleungdommer samt en artikkel om publikumsdeltaking i scenekunst og hvordan det påvirker de deltakende kunstnernes kreativitet og autonomi.
-
Interactivity and audience participation in performing art for children and youth
Nr. 6 (2022)Dette nummeret har en tematisk seksjon med engelskspråklige artikler og essays basert på innlegg under konferansen JOIN IN, om interaktivitet og publikumsdeltakelse i performative kunst for barn og unge, som fant sted i Bergen 30. sept. – 1. okt. 2021. I den åpne seksjonen presenteres en artikkel av Agnete Haaland om den betydningen Ibsens «Et dukkehjem» har hatt for utviklingen av en realistisk skuespillerkunst.
-
Teatervitenskapelige studier 5
Nr. 5 (2021)I 2021-nummeret publiserer vi artikler fortløpende.
Første artikkel ut er "Hvordan gjøre scenekunst med teatervitenskap" av André Eiermann. God lesning!
-
Teatervitenskapelige studier 4
Nr. 4 (2020)Det fjerde nummeret i Teatervitenskapleige studier er et løpende nummer,der artikler og essays legges til ut over våren og høsten 2020.
Først ute er Tina Horrisland Engedals artikkel om utviklingen av realisme som stilideal i skuespillerkunsten i Bergen på slutten av 1800-tallet.
-
Temanummer: Teatervitenskapelig dugnad
Nr. 3 (2019)Innholdet i dette temanummeret er et resultat av konferansen Teatervitenskapelig dugnad 25.–27. mai 2018 i Bergen.
Temanummerredaktører: Siren Leirvåg, Ine Therese Berg, Rikke Gürgens-Gjærum og Ragnhild Tronstad.
Prosjektet Teatervitenskapelig dugnad er støttet av Norsk kulturråd.
-
Temanummer
Nr. 2 (2019)Artiklene i dette nummeret av Teatervitenskapelige studier har blitt utviklet fra en felles tematikk: fri scenekunst i kontekst. En gruppe fagpersoner, med bakgrunn fra teatervitenskap, ble valgt ut, og har i to omganger møttes for å diskutere sine bidrag i fellesskap. Initiativtakere var Danse- og teatersentrum og Anette Therese Pettersen.
Nummerredaktører: Anette Therese Pettersen og Elisabeth Leinslie
Medredaktør: Julie Rongved Amundsen.