Kjemiske endringer i egg ved bruk av camelina-frø som fettkilde
Sammendrag
I dette forsøket skulle det undersøkes om næringsinnhold og smak på egg fra hønserasen Lohmann-LSL ville bli endret med tilsetting av frø fra planten camelina. Olje fra camelina-frø inneholder mer omega -3 enn soyaoljen som blir brukt i dagens fôr. Camelina inneholder 40 % omega -3 og har et lavt forhold mellom fettsyrene omega – 6 og omega -3. Dette har vist seg å ha gunstig helseeffekt og reduserer blant annet risikoen for hjerte – og karsykdommer. Forsøket pågikk i tre uker hvor 9 verpehøns fikk fôr med 10 % camelina-frø. De resterende hønene i besetningen fikk ordinært fôr med soyaolje og ble brukt som kontroll i forsøket. Analyser på eggene, utført av Eurofins, viste at camelinaeggene inneholdt mer omega- 3 enn kontrolleggene. Smakstester ble utført på ferske og eldre egg som ble oppbevart enten i kjøleskap eller i romtemperatur. Resultatene viste ingen forskjell på verken smak eller holdbarhet på eggene.
Nedlastinger
Ytterligere filer
- gdcj, {$userGroup}, Forslag-til-smakstest.docx
- gdcj, {$userGroup}, Forslag-til-smakstest-2.docx
- gdcj, {$userGroup}, Skjema-for-camelinaforsøket.docx
- gdcj, {$userGroup}, Smakstest2.xlsx
- gdcj, {$userGroup}, Smakstest-egg-og-egganalyse-1.xlsx
- gdcj, {$userGroup}, Analyseresultater-fettsyresammensetning.pdf
- gdcj, {$userGroup}, 51fd0879aab9bf28ec5bc8d8323eb711.png
- gdcj, {$userGroup}, 22414483_1552194481514595_198818445_n.jpg
- gdcj, {$userGroup}, 22414632_1552194434847933_2084086554_n.jpg
- gdcj, {$userGroup}, 22414711_1552194594847917_1899256759_n.jpg
- gdcj, {$userGroup}, 22447252_1552194558181254_774665801_n.jpg