Flerstemmighet i veiledningssamtaler?

En kasusstudie om triadisk FoU-veiledning i grunnskolelærerutdanningen

Forfattere

  • Rigmor Olsen UiT Norges arktiske universitet

DOI:

https://doi.org/10.15845/ntvp.v6i1.3070

Emneord (Nøkkelord):

Dialogismen, partnerskap, praksisveiledning

Sammendrag

FoU-veiledning er en veiledningssituasjon i norsk grunnskolelærerutdanning (GLU) som er viet liten oppmerksomhet i forskning. Formålet med studien er å få innsikt i samhandlingen der studenter, praksislærer og universitetslærer deltar i triadisk FoU-veiledning. Det er økende behov for triadisk samhandling i norsk lærerutdanning, og FoU-veiledning har potensial til å imøtekomme dette. Veiledningssamtaler analyseres for å gi svar på hva som preger samhandlingen mellom studenter, praksislærer og universitetslærer i FoU-veiledningen sett i lys av Bakhtins perspektiver på flerstemmighet. Analysen er inspirert av konstant komparativ metode, og viser at sterke lærerutdannerstemmer, begrenset mangfold og et uklart triadisk «vi» preger samhandlingen. Jeg problematiserer om triadisk veiledning faktisk fungerer som en flerstemmig møteplass for utvikling av ny kunnskap.

Forfatterbiografi

Rigmor Olsen, UiT Norges arktiske universitet

Rigmor Olsen er universitetslektor og Ph.d-stipendiat i veiledningspedagogikk ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk ved UiT Norges arktiske universitet. Hun har bakgrunn som lærer i grunnskolen og som praksislærer for lærerstudenter. Forskningsinteresser er veiledning av lærerstudenter og nyutdannede lærere i skole og barnehage.

Nedlastinger

Publisert

2021-02-05

Hvordan referere

Olsen, R. (2021). Flerstemmighet i veiledningssamtaler? En kasusstudie om triadisk FoU-veiledning i grunnskolelærerutdanningen. Nordisk Tidsskrift I Veiledningspedagogikk, 6(1). https://doi.org/10.15845/ntvp.v6i1.3070

Utgave

Seksjon

Artikler