Holdbarhet av brød i ulike oppbevaringsmiljøer
Sammendrag
Kunnskap om riktig oppbevaring av brød hjemme hos forbruker er et viktig ledd i arbeidet med å redusere matsvinn. I dag finnes det ingen entydige råd om hvordan forbruker skal oppbevare brød for best å ivareta kvaliteten på det. Denne forskningsoppgaven har sett på hvordan ulike vanlige oppbevaringsmiljøer påvirker fuktighet og muggdannelse i brød. Over en testperiode på tre uker ble det gjennomført kvantitativ analyse av vanlig kjøpebrød oppbevart i plastpose, perforert plastpose, papirpose og bomullspose i henholdsvis kjøleskap og romtemperert skap. Resultatene viser at med hensyn på faktorene fuktighet og muggdannelse har brød lengst holdbarhet når det oppbevares i perforert plastpose i kjøleskap. For alle emballasjetypene ble det påvist muggsopp, men i svært ulik grad. Analyser utført ved Veterinærinstituttet avdekket i alt fire typer muggsopp av slekten Penicillium.