Ole Rein Holm og Critica: Kontekster og kriterier i teaterkritikkens barndom - Hylland, Ole Marius (Teatervitenskapelige studier, 2019)
I denne artikkelen beskriver jeg den tidligste fasen i norsk teaterkritikk gjennom å sette den inn i ulike kontekster. Artikkelen argumenterer for at teaterkritikken er noe mer og noe annet enn litteraturkritikken, og for at teaterkritikkens historie er noe mer og noe annet enn litteraturkritikkens historie. Oftere enn ikke har teaterkritikkens historie blitt skrevet inn som en underbelyst del av litteraturkritikkens historie. Utgangspunktet for artikkelen er teaterkritikeren Ole Rein Holm, og det tidsskriftet for kritikk som han initierte, redigerte og skrev – Critica. Historien om Critica og Holm viser hvordan kritikkhistorien i sin alminnelighet og teaterkritikkens historie spesielt er avhengig av en kombinasjon av perspektiver for å gi mening på historisk avstand.